Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Θέλω να γίνω ερασιτέχνης αστρονόμος

Θα διαβάσω αστρονομικά βιβλία.
Υπάρχουν εξαιρετικά αστρονομικά βιβλία για αρχάριους στα ελληνικά. Τα τρία καλύτερα είναι τα εξής:
Nightwatch
Backyard Astronomets Quide
Monthly Sky Quide


ειδικά για το πρώτο θα βρείτε πλήρη βιβλίο παρουσίαση εδώ.

Θα χρησιμοποίησω αστρονομικό software.
Το απλούστερο και ποιο εύχρηστο είναι το stelarium, είναι δωρεάν και το κατεβάζετε εδώ. Επίσης είναι χρήσιμο να κατεβάσετε στο κινητό σας ή στο tablet το επιπεδόσφαιρο, τον Ωρίωνα και το google sky map.
Θα εξοικειωθώ με την ορολογία της αστρονομίας.
Στα αστροπάρτυ ανάμεσα σε αστροφίλους θα κατανοήσετε και θα εμπεδώσετε καλύτερα την ορολογία. Αν θέλετε να διαβάσετε μόνοι σας, κοιτάξτε τα βοηθήματα για αρχάριους εδώ και την αστρονομική εγκυκλοπαίδεια εδώ και λίγα δικά μου άρθρα εδώ.
Θα βρω αστροφίλους.
Με 35 ενεργούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα είναι πολύ εύκολο να βρείτε αστροφίλους κοντά σας, να δείτε από τα τηλεσκόπια τους και να λύσετε τις απορίες σας.
Θα συμμετάσχω σε αστροπάρτυ.
Κάθε αστρονομικός σύλλογος ανεβαίνει σε κάποιο βουνό για αστρονομική παρατήρηση μία φορά το μήνα (το ΣΚ κοντά στη νέα σελήνη), θα  βρείτε ημερομηνίες και τοποθεσία στη σελίδα του κάθε συλλόγου π.χ για το σύλλογο Σπάρτης εδώ. Επίσης μία φορά το χρόνο στο τέλος Ιουλίου όλοι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι από όλους τους συλλόγους και όλοι οι αστρόφιλοι συγκεντρώνονται σε μία πανελλήνια εξόρμηση σε κάποιο βουνό. Για τις προηγούμενες πανελλήνιες δείτε εδώ. Για τις επόμενες μείνετε συντονισμένοι στον τοπικό σας σύλλογο. Ακόμη, μία φορά κάθε δύο χρόνια διοργανώνεται πανελλήνιο συνέδριο αστρονομίας για όλους τους ερασιτέχνες αστρονόμους σε κάποια μεγάλη πόλη. Είναι σίγουρο ότι μπορείτε να συνδυάσετε το χόμπυ σας με τουρισμό σε όλη την Ελλάδα!
Θα παρατηρώ τον έναστρο ουρανό.

Ο έναστρος ουρανός επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις αν του δώσετε λίγη προσοχή. Με γυμνό μάτι μέσα από την πόλη μπορείτε να παρακολουθείτε τις φάσεις της σελήνης, τους αστερισμούς να αλλάζουν ανά μήνα, την κίνηση των πλανητών ανάμεσα στους αστερισμούς και πολλούς τεχνιτούς δορυφόρους και βέβαια το διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS). Υπάρχει εφαρμογή να παρακολουθείτε τον ISS και σελίδα για τις θέσεις πλανητών και τεχνιτών δορυφόρων (heavens above).
Μεγάλη ευκολία παρέχει το πρόγραμμα Ωρίων που αναγράφει όλα τα αξία παρατήρησης φαινόμενα κάθε μήνα.
Θα καταλάβω την ουράνια μηχανική που καθορίζει ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί το χειμώνα, ποιοι το καλοκαίρι, πότε, πώς και πού γίνονται οι εκλείψεις, γιατί παρουσιάζει φάσεις η σελήνη. Αν έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα, βρίσκεστε στην ευχάριστη θέση να καταλαβαίνετε την ουράνια μηχανική, να αντλείτε ευχαρίστηση από τις παρατηρήσεις σας και να εξηγείτε σε νεότερους αυτά που ήδη έχετε εμπεδώσει!
Θα κάνω έρευνα αγοράς για κιάλια και τηλεσκόπια.
Υπάρχει εμπεριστατωμένος οδηγός για αγορά εξοπλισμού εδώ. Αν συμμετέχετε σε αστροπάρτυ, έχετε ήδη εξετάσει από κοντά πολλά διαφορετικά τηλεσκόπια αστροφίλων και έχετε συζητήσει τα χαρακτηριστικά τους. Επίσης έχετε αποφασίσει ποιο σας ταιριάζει!
Θα πάρω εξοπλισμό για timelapse.
Οδηγός για timelapse εδώ.

Θα γίνω αστροφωτογράφος.
Σελίδες αστροφωτογράφων με φωτογραφίες και πληροφορίες εξοπλισμού εδώ Αντώνης και εδώ Άγγελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου