επειδή διαπιστώνω αυξημένο ενδιαφέρον για αγορές τηλεσκοπίων! (άραγε φταίει ο εγκλεισμός;) ακούστε να σας πω δυο λόγια.
Με ένα τηλεσκόπιο στο σπίτι αντιμετωπίζουμε σκοτούρες που δε θα είχαμε χωρίς το τηλεσκόπιο!
Πιάνει χώρο στο σαλόνι.
Για να το χρησιμοποιήσεις, πρέπει να το κουβαλήσεις.
Η χρήση του απαιτεί πολύωρη παραμονή στο κρύο τη νύχτα.
Αντί για αυτά, παρατήρησε τον ουρανό από το τηλεσκόπιο ενός φίλου. Αυτό θα σε γλιτώσει από όλους τους μπελάδες και θα έχεις εξοικονομήσει 500-1000 ευρώ.
Αν συνεχίζεις να διαβάζεις μάλλον είσαι αποφασισμένη /ος ότι θες πραγματικά τηλεσκόπιο.
Ωραία.
Στο τέλος έχω ένα πίνακα με τα οικονομικά τηλεσκόπια κάτω από 1000 ευρώ.
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για το πώς διαλέγω τηλεσκόπιο. Εδώ διαλέγω τηλεσκόπιο για ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΗ, όχι για φωτογράφιση! Θα ακολουθήσω την κλασική μέθοδο: διαλέγω με το μάτι έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου κάποιες επιστημονικές γνώσεις και ίσως πιο πίσω κάποιες ελπίδες για επεκτασιμότητα, αν με αντέξει το χόμπυ της παρατηρησιακής αστρονομίας!
Αρχικά με το μάτι πρέπει να κατασταλάξω, αν θέλω κάτι πολύ φορητό ή κάτι πολύ επεκτάσιμο.
Δείτε τα κατά σειρά μεγέθους.
Μικρή διόπτρα χρήσιμη και για επίγεια παρατήρηση. Δεν έχει ερευνητή, άρα δεν μπορώ να εντοπίσω εύκολα αμυδρούς στόχους.
Μεσαία διόπτρα με ερευνητή.
Εντελώς αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο
Το αγαπημένο μας dobsonian. Εντελώς χειροκίνητη χρήση, όλα τα λεφτά επενδύθηκαν σε οπτική απόλαυση! Πιάνει πολύ χώρο και είναι δύσκολο στη μεταφορά.
Τηλεσκόπιο με πολλές δυνατότητες επέκτασης, πιάνει ακόμη περισσότερο χώρο και έχει επιπρόσθετα βαράκια.
Πώς διαλέγουμε τηλεσκόπιο.
Η βασικότερη αρετή του τηλεσκοπίου είναι η διάμετρός του. Όσο μεγαλύτερη η διάμετρός του "πρωτεύοντος", τόσο πιο πολύ φως συλλέγουμε, άρα τόσο πιο αμυδρά αντικείμενα μπορούμε να δούμε. Όχι το μήκος του, ούτε οι μεγεθύνσεις (που γράφουν στις διαφημίσεις).
Δεύτερη έρχεται η στήριξη. Όσο πιο σταθερή τόσο πιο καλή, αλλά και ακριβή.
Τρίτη έρχεται η καψούρα μας για παρατήρηση, συγνώμη η φορητότητα! Άλλο βάρος αντέχω αν ανεβαίνω κάθε βράδυ στην ταράτσα μου, άλλο αν κάθε βράδυ το μεταφέρω (χωρίς ανελκυστήρα,) στο κοντινό πάρκο, ή σε κάποιο βουνό!
Μετά πρέπει να διαλέξω χειροκίνητο ή αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο. Στην πρώτη περίπτωση έχω επενδύσει όλα μου τα λεφτά σε οπτικά=εικόνα, αλλά πρέπει να μάθω να βρίσκω τα αντικείμενα μόνος με τη βοήθεια χάρτη, στη δεύτερη περίπτωση μέρος των χρημάτων πάνε στον αυτοματισμό που βρίσκει τα αντικείμενα αυτόματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζω τα δέκα λαμπρότερα άστρα στον ουρανό.
Βεβαίως θα λάβω υπόψη τις επιστρώσεις και την ποιότητα των οπτικών, ενδεχομένως ευκολίες χειρισμού μέσω τηλεχειριστηρίου είτε κινητού τηλεφώνου.
Σε αυτό το εισαγωγικό επίπεδο δε θα φωτογραφίσω γαλαξίες και νεφελώματα (θα τα βλέπω με το μάτι, αλλά δεν μπορώ να πάρω τις εικόνες που πετυχαίνουν οι αστροφωτογράφοι με άπειρες ώρες λήψεων και επεξεργασίας και εξοπλισμό της τάξης των 10.000€).
Μετά από την επιλογή τηλεσκοπίου έρχονται και άλλα βάσανα, που αξίζουν τον κόπο και θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας! Θα αναφέρω μόνο δύο:
Τα προσοφθάλμια! Ο κατασκευαστής θα σας εφοδιάσει με δύο ή τρία βασικά προσοφθάλμια. Με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι αξίζει να αγοράσετε ένα - δυο ποιοτικότερα προσοφθάλμια των 100-300€.
Ο ερευνητής! Οι φθηνές λύσεις δεν περιλαμβάνουν ερευνητή. Μερικοί κατασκευαστές δίνουν ερευνητή κόκκινης κηλίδας. Άλλοι δίνουν μια μικρή διόπτρα 5Χ30 ως ερευνητή. Αν θέλετε να απολαύσετε την οπτική παρατήρηση χειροκίνητα (χωρίς αυτοματισμούς) θα δείτε ότι αξίζει ένας ακριβότερος ερευνητής 9Χ50.
Αρκετά! Ιδού ο πίνακας! Ακολουθήστε το σύνδεσμο και δείτε ή κατεβάστε τον πίνακα! Σκοπεύσατε όσο πιο ψηλά μπορείτε στη στήλη "Διάμετρος".
Καλές παρατηρήσεις και καθαρούς ουρανούς!
Αν σας αρέσει το χόμπυ μπορείτε να διαβάσετε και εδώ....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου