Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

5. ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ

Η μεταβαλλόμενη γωνία υπό την οποία παρατηρούμε ένα αντικείμενο από διαφορετικές θέσεις.
Αν τοποθετήσουμε το δάκτυλό μας εμπρός από τη μύτη μας και παρατηρήσουμε το πεδίο μπροστά μας πρώτα με το δεξί μάτι και μετά με το αριστερό θα διαπιστώσουμε ότι τα αντικείμενα του πεδίου αλλάζουν θέση σε σχέση με το δάκτυλό μας.
Μάλιστα όσο κοντύτερα φέρουμε το δάκτυλό μας, τόσο εντονότερο είναι το φαινόμενο (η γωνία ανάμεσα στις διαφορετικές θέσεις παρατήρησης –τα δυο μας μάτια- και το παρατηρούμενο αντικείμενο –το δάκτυλο- μεγαλώνει).
Όλα τα διόφθαλμα ζώα εκμεταλλεύονται αυτή την τριγωνομετρική αρχή με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν στερεοσκοπική όραση (με δυο αυτιά αντίστοιχα έχουμε στερεοσκοπική ακοή). Προφανώς η στερεοσκοπική όραση και ακοή αποτελούν εξελικτικό πλεονέκτημα αφού καθιστούν ευκολότερους τους υπολογισμούς των σχετικών θέσεων και κινήσεων του ατόμου και των θηραμάτων ή των θηρευτών του.
Δοκιμάστε να τοποθετήσετε το κλειδί σας στην κλειδαριά με μια γρήγορη κίνηση και το ένα μάτι κλειστό! ή να διαπιστώσετε από ποια μεριά σας φωνάζει ο φίλος σας με το ένα αυτί κλειστό!
Την τριγωνομετρική παράλλαξη εκμεταλλεύονται οι αστρονόμοι για τη μέτρηση της απόστασης κοντινών αστέρων. Λόγω της περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο, τα πολύ κοντινά άστρα φαίνεται να αλλάζουν θέση από μήνα σε μήνα στον ουράνιο θόλο σε σχέση με τα πιο μακρινά αστέρια του φόντου. Φωτογραφίζουν λοιπόν κάποιο τμήμα του ουρανού και το ξαναφωτογραφίζουν ένα εξάμηνο μετά. Η γωνία ανάμεσα στις δυο θέσεις της γης και του φωτογραφιζόμενου αστεριού μαρτυρά την απόστασή του από τη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: