Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Το διάστημα δεν είναι το καταλληλότερο περιβάλλον για την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού.


Οι μεγάλες επιταχύνσεις κατά την εκτόξευση είναι ένα πρόβλημα. Λάθος στάση σώματος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη. Το αίμα συγκεντρώνεται (λιμνάζει) σε διάφορα σημεία ανάλογα με τη θέση του σώματος. Ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται φυσιολογικά, ο λαβύρινθος χάνει την αίσθηση της ισορροπίας και του προσανατολισμού. Κατά την επιβράδυνση το κεφάλι δέχεται περισσότερο αίμα, αυξάνει η ενδοκρανιακή πίεση, τα αγγεία μπορεί να σπάσουν, τα μάτια τα βλέπουν όλα κόκκινα.

Η έλλειψη βαρύτητας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αλλοιώνει την αρτηριακή πίεση (λιγότερο απ’ότι η εκτόξευση αλλά για περισσότερο χρόνο), οδηγεί σε ατροφία τους μύες, και ελαττώνει την οστέινη μάζα. Οι αστροναύτες δυσκολεύονται να σταθούν όρθιοι και να βαδίσουν μόλις επιστρέψουν στη γη (παρά τη γυμναστική που κάνουν στο διάστημα).

Η έλλειψη της ατμόσφαιρας αντιμετωπίζεται με σταθερή συμπίεση στην καμπίνα ή στη στολή. Όμως μεταβολές στη συμπίεση (από λάθος ή ατύχημα) μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη οξυγόνου από τον εγκέφαλο, να απελευθερώσουν τα αέρια που βρίσκονται διαλυμένα στα σωματικά υγρά, να βουλώσουν τα αυτιά.

Οι επικίνδυνες ακτινοβολίες (κοσμική, ηλιακή) δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στο διάστημα.

Αν δε σας τρόμαξαν αυτά, αγαπητοί μου επίδοξοι κοσμοναύτες, προσθέστε το πρόβλημα της διαταραχής του κιρκάδιου κύκλου: στο διάστημα δεν υπάρχει πρωί-βράδυ! Μπορεί να κοιμάστε σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να «ξεχάσουν» να σας κατεβάσουν στη γη. Υπάρχουν κοσμοναύτες που έμειναν στο διάστημα για πολλούς μήνες πέρα από το προκαθορισμένο χρόνο για τεχνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς κ.α. λόγους!

Το εφιαλτικότερο πάντως πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις! Άσχετα από την εκπαίδευση, τα ψυχολογικά τεστ, την προετοιμασία κ.τ.ο. πάντα θα μας εκπλήσσει η ανθρώπινη συμπεριφορά. Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους (ειδικά τώρα με τις διεθνείς συνεργασίες) αποκλεισμένοι από οτιδήποτε γήινο, απομονωμένοι σε μικρό χώρο, καθημερινά με συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να παρεκτραπούν. Είκοσι συμβάντα έχουν καταγραφεί μέχρι το 2009 σε διαστημικές αποστολές, από απλούς τσακωμούς μέχρι πλήρη ανταρσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: