Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

31. ΧΑΛΑΖΙ

Όλα τα μετεωρολογικά κατακρημνίσματα (βροχή, χιόνι, χιονόνερο, χαλάζι) αρχίζουν με την ψύξη και την υγροποίηση των υδρατμών, στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας. Η κατακρήμνιση αρχίζει όταν οι υδρατμοί υγροποιούνται πάνω σε μικροσκοπικούς πυρήνες, συχνά σε σωματίδια άλατος. Χρειάζονται ένα εκατομμύριο σταγονίδια για να δημιουργηθεί μια σταγόνα βροχής!
Αν το καταιγιδοφόρο νέφος συναντήσει θερμά ανοδικά και ψυχρά καθοδικά ρεύματα αέρα που το σαρώνουν από τη βάση του (στα 9.000 μ) ως την κορυφή του (16.000 μ) τότε οι πυρήνες βροχής πέφτοντας αναγκάζονται να ξανανέβουν ψηλά. Παγώνουν, ξαναπέφτουν, περισσότερα σταγονίδια νερού προσκολλώνται πάνω τους, ξανανεβαίνουν ξαναψύχονται κο.κ Έτσι συγκεντρώνουν περισσότερο νερό σε κάθε διαδρομή ώσπου να βαρύνουν αρκετά και να πέσουν στη γη. Κάθε χαλαζόκοκκος μοιάζει με κρεμμύδι από διαδοχικές στιβάδες παγωμένου νερού. Επίσημα το ρεκόρ μεγαλύτερου χαλαζόκοκκου κατέχει ένας με περίμετρο 43 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια που έπεσε στη Νεμπράνσκα το 1928.
Τα παιδιά ξετρελαίνονται με το χαλάζι που πέφτει απροσδόκητα ακόμη και τις καλοκαιρινές μέρες, αλλά οι καλλιέργειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έως και ολική καταστροφή από αυτό το φαινόμενο.

Τροπόσφαιρα: το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας. Εκτείνεται έως το ύψος των 20.000 μέτρων . Η θερμοκρασία του αέρα πέφτει καθώς το ύψος αυξάνει με ρυθμό περίπου 6,5 βαθμούς Κελσίου κάθε 1.00 μέτρα . Όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα μέσα σε αυτή τη ζώνη. Το όνομα δηλώνει αυτό ακριβώς: η σφαίρα όπου ο καιρός τρέπεται. Ανώτερα στρώματα είναι η στρατόσφαιρα ως τα 65.000 μ όπου κυριαρχεί το όζον και η θερμοκρασία αυξάνεται με το ύψος! η μεσόσφαιρα ως τα 85.000 μ όπου η θερμοκρασία πέφτει με το ύψος και τέλος η θερμόσφαιρα που εκτείνεται ως το διάστημα και η θερμοκρασία αυξάνεται ξανά με το ύψος.

Ερώτηση: γιατί όταν κάνετε μπάνιο υδρατμοί υγροποιούνται πάνω στον καθρέπτη αλλά όχι πάνω στο μπουρνούζι που κρέμεται δίπλα?

Δεν υπάρχουν σχόλια: