Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Ένας από τους δυσκολότερους αγώνες υπεραποστάσεων στον κόσμο (υπερμαραθώνιος). Εκκινεί κάτω από το βράχο της Ακρόπολης στην Αθήνα (στην είσοδο του Ηρωδείου θεάτρου) και τερματίζει μετά από 246 χμ. στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1984 στο τέλος Σεπτεμβρίου και έχει πολλές διεθνείς συμμετοχές. Φέτος συμμετέχουν από 32 χώρες 325 αθλητές εκ των οποίων 42 γυναίκες. Η Ελλάδα συμμετέχει με 27 αθλητές. Ο αγώνας κρατά 36 ώρες και το ρεκόρ είναι 23 ώρες και λίγα λεπτά.


Οι αθλητές προετοιμάζονται επί πολλούς μήνες για το γεγονός αυτό. Αλλά και η επιτροπή και οι εθελοντές οργανώνονται ώστε να παρέχουν την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, ιατρική και όποια άλλη βοήθεια στους αθλητές. Αναλυτικά στοιχεία για το Σπάρταθλο εδώ.

Το 490 π.Χ. οι Αθηναίοι έστειλαν στη Σπάρτη το γνωστό ημεροδρόμο Φειδιππίδη να ζητήσει βοήθεια στη μάχη του Μαραθώνα εναντίων των Περσών. Το 1982 ο John Foden και η ομάδα του πρώτοι έτρεξαν την ίδια διαδρομή στηριγμένοι στα στοιχεία του Ηροδότου. Φέτος συμπληρώνονται 2.500 από τον άθλο του Φειδιππίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: