Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ

Προσπαθήστε να βρείτε γιατί (και πως) δουλεύει η αιγυπτιακή μέθοδος πολλαπλασιασμού (άρθρο15).
Σε λίγες μέρες η απάντηση θα αναρτηθεί εδώ!
Ο Κώστας έδωσε πρώτος την απάντηση:

όταν πολλαπλασιάζουμε τον ένα όρο με το 2 και ταυτόχρονα διαιρούμε τον άλλο με το 2, η ισότητα διατηρείται.
όταν αφαιρούμε 1 για στρογγυλοποίηση δημιουργείται ένας προσθετέος που πρέπει να προστεθεί στο τελικό αποτέλεσμα.
98 * 57 = Χ

98:2 * 57*2 = Χ
49 * 114 = X
(48+1) * 114 = X
48 * 114 + 1*114 = X

48:2 * 114*2 + 1*114 = X
24 * 228 + 114 = X

24:2 * 228*2 + 114 = X
12 * 456 + 114 = X

12:2 * 456*2 + 114 = X
6 * 912 + 114 = X

6:2 * 912*2 + 114 = X
3 * 1824 + 114 = X
(2+1) * 1824 + 114 = X
2 * 1824 + 1*1824 + 114 = X

2:2 * 1824*2 + 1824 + 114 = X
1 * 3648 + 1824 + 114 = X
3648 + 1824 + 114 = 5.586

Δεν υπάρχουν σχόλια: