Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΔΑΙΤΙΚΟΥ ΘΟΛΟΥ

Πως κατασκευάζουμε ένα γεωδαιτικό θόλο.

Ένας γεωδαιτικός θόλος είναι μια ευχάριστη χειροτεχνία, μια ιδιαίτερη διακόσμηση, μια ξεχωριστή διασκέδαση. Σε μεγάλο μέγεθος μπορεί να σας χαρίσει μια αίθουσα πολλαπλών δράσεων μεγάλων διαστάσεων!

Για κάθε υπολογισμό είναι καλό να συμβουλεύεστε τη σελίδα domerama. Θα βρείτε κάθε είδους θόλο. Επιβάλετε να υπολογίζετε τις ακριβείς διαστάσεις των καλαμιών σας στη σελίδα αυτή.

Για χειροτεχνία προτείνουμε ένα μικρό θόλο 2V που χρειάζεται δυο μήκη σωλήνων: 30 κόκκινους Α=11,5 εκατοστά και 35 μπλε Β=12 εκατοστά.Θα χρειαστείτε και 26 διπλόκαρφα να τους ενώσετε.

Αφού κόψουμε τα κατάλληλα μήκη από καλαμάκια, συνδέουμε κατάλληλα ώστε να κατασκευαστούν 5 τέτοια πεντάγωνα.

Έπειτα συνδέουμε τα πεντάγωνα μεταξύ τους.

Προσθέτουμε μπλε σωλήνες στα κενά.

Προσθέτουμε 5 κόκκινα καλαμάκια στην κορυφή.

Εναλλακτικά ακολουθούμε το σχέδιο αυτό:

Άλλη χειροτεχνία: Παίρνουμε πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και τα συνδέουμε σε κυκλικές στοιβάδες με συρραπτικό όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για φωτιστικό (ειδικά αν έχουμε κόψει τους πάτους). Μπορούμε επίσης να κατασκευάσουμε δύο ημισφαιρικούς θόλους με δυο διαφορετικού ύψους ποτήρια και να τους τοποθετήσουμε στον τοίχο έτσι ώστε ο μεγάλος θόλος να αποτελεί την κοιλιά και ο μικρός το κεφάλι ενός χιονάνθρωπου!








Με τους φίλους μας στην Αστρονομική Ένωση Σπάρτης στήσαμε ένα μεγάλο θόλο από πλαστική σωλήνα αποχέτευσης (φ 3,2) ύψους 3,5 και διαμέτρου 7,5 μέτρων πειραματικά στον Πάρνωνα έξω από το καταφύγιο και ξανά στον Ελικώνα.


Ο τύπος του θόλου είναι 3V 5/9. 3V σημαίνει ότι το βασικό γεωδαιτικό τρίγωνο χωρίζεται σε 3 μικρότερα τρίγωνα. Αυτό πετυχαίνει μεγαλύτερη πυκνότητα και καλύτερη σφαιρικότητα, αλλά απαιτεί περισσότερους σωλήνες. 5/9 σημαίνει ότι η τελική κατασκευή θα είναι τα 5/9 μιας πλήρους σφαίρας.

Τα υλικά μας ήταν απλά και σχετικά φθηνά. Οι σύνδεσμοι (δαχτυλίδια από σωλήνα φ 10) και οι εσωτερικοί αποστάτες (δαχτυλίδια από σωλήνα φ6) υποχρεώνουν τις σωλήνες να σταθούν σε συγκεκριμμενη θέση και σε συγκεκριμένη γωνία. Το πανί αγοράστηκε σε τόπι φάρδους 1,6 μέτρων και τοποθετήθηκε σε λωρίδες.

Ένας ακόμη μικρός θόλος-χειροτεχνία κοσμεί το καταφύγιο του Πάρνωνα ως φωτιστικό.

Λεπτομέρειες για την κατασκευή του θα βρείτε εδώ.

Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: