Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Automated Timelapse Slider


Ράβδος αυτοματοποιημένης κύλησης για διακεκομμένη εικονοληψία.



Στη διακεκομμένη εικονοληψία (timelapse) λαμβάνουμε μερικές εκατοντάδες φωτογραφίες σε τακτά διαστήματα, τις προβάλλουμε με ρυθμό 25 φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο σε βίντεο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μια διαδικασία που κρατάει ώρες, να εκτυλίσσεται σε λίγα δευτερόλεπτα. Παραδείγματα είναι ένα άνθος που ανοίγει, τα σύννεφα που τρέχουν γρήγορα, πεζοί που κινούνται ταχύτατα, ο έναστρος ουρανός να περιστρέφεται γρήγορα κ.α

Απαραίτητα εφόδια για τη διακεκομμένη εικονοληψία είναι:
Τρίποδο
Φωτογραφική μηχανή
Φακός, φακοί (συνήθως ευρυγώνιοι)
Κάρτα μνήμης μεγάλη και γρήγορη
Intervalometer (εκτελεί αυτόματα τις λήψεις στα χρονικά διαστήματα που ορίζουμε)
Τροφοδοσία, μπαταρίες
Dew heater (για βραδυνή λήψη με υγρασία προστατεύει το φακό από την υγρασία)
Για την επεξεργασία χρειάζεται υπολογιστής και 2-3 προγράμματα επεξεργασίας. Τα αγαπημένα μας είναι LR Timelapse και Lightroom. Για έναστρο ουρανό χρησιμοποιούμε το ελεύθερο λογισμικό Startrails.

Η  βέργα αυτοματοποιημένης κύλισης (automated slider).
Αν τοποθετήσουμε τη φωτογραφική μηχανή πάνω σε μια βέργα αυτοματοποιημένης κύλισης (automated slider) και φωτογραφίσουμε με διακεκομμένη εικονοληψία έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα: εκτός από τη μεταβολή στο κύριο θέμα, έχουμε μεταβολή και στο εμπρός μέρος του κάδρου δηλαδή έχουμε κινούμενο κάδρο.
Παράδειγμα: φωτογραφίζουμε τον ήλιο καθώς δύει ας πούμε για 30 λεπτά. Ταυτόχρονα κινούμε αυτόματα κατά τακτά διαστήματα και σε τακτή απόσταση τη φωτογραφική μηχανή πάνω στη ράγα και έτσι στο τέλος θα δούμε ένα βίντεο όπου ο ήλιος δύει ενώ ταυτόχρονα το μπροστινό κάδρο μετακινείται, αλλάζει δηλαδή η οπτική γωνία λήψης.
Για παράδειγμα στις 3 επόμενες φωτογραφίες φωτογραφίζουμε τα σύννεφα πίσω από το ηλιακό ρολόι στον Πάρνωνα. Προσέξτε την αλλαγή στην οπτική γωνία εξαιτίας της κύλησης.




Φωτογραφία 1η
Φωτογραφία 100η
Φωτογραφία 200η






Μπορούμε με απλά υλικά και ελάχιστα έξοδα να κατασκευάσουμε τη βέργα αυτοματοποιημένης κύλισης.
Οι απαιτήσεις: πολύ φθηνό, απεριόριστα μακρύ (εύκολη συναρμολόγηση περισσότερων ράβδων), φορητό.
Ράβδος αλουμινίου λευκή (καρέ 3Χ5) μήκους 2 μέτρων.
Επιλέξαμε ράβδο από αλουμίνιο γιατί είναι ελαφρύ, σε καρέ γιατί είναι άκαμπτο αν στηθεί στη μικρή πλευρά και επίσης μπορούμε να ενώσουμε με κρυφή ένωση όσες βέργες θέλουμε για απεριόριστο μήκος.


Ιμάντας : Επιλέξαμε οδοντωτό ιμάντα χρονισμού XL 10mm ενισχυμένο με ατσαλόσυρμα.

Βαγονέτο: κόψαμε ένα κομμάτι μήκους 20 cm από καρέ κοιλοδοκού 3,5 Χ 5,5. Κολλήσαμε  εσωτερικά φύλλα Teflon 2mm για να ολισθαίνει πάνω στην αλουμινένια  ράβδο. Τοποθετήσαμε δυο υποδοχές για το μηχανισμό κίνησης και μια βίδα για τη φωτογραφική κεφαλή.






To ιντερβαλόμετρο (intervalometer)

Arduino: Χρειαζόμαστε ένα οποιoδήποτε arduino board με τουλάχιστο 5 digital pins και μια είσοδο interrupt.
Ένα ελεγκτή για το βηματικό μοτέρ L298N Stepper Motor Driver Controller Board







Χρειαστήκαμε επίσης μερικούς διακόπτες, μερικά στερεοφωνικά βύσματα 2,5άρια, λίγο καλώδιο.
Γράψαμε ένα απλό πρόγραμμα που συνεργάζεται με το ιντερβαλόμετρο και κινεί το μοτέρ κατά μια ορισμένη γωνία κάθε φορά που η φωτογραφική ολοκληρώνει μια λήψη.
Ορίζουμε ένα pin του Arduino που δέχεται interrupt, για συνεργασία με το ιντερβαλόμετρο.
Ορίζουμε ένα pin του Arduino για αλλαγή κίνησης δεξιά-αριστερά.
Ορίζουμε ένα μετρητή για να επιλέγουμε κάθε φορά κατά πόση γωνία θα περιστραφεί το μοτέρ.
Το Arduino πρέπει να παρακολουθεί στο πρώτο pin το ιντερβαλόμετρο και μόλις το ιντερβαλόμετρο κλίσει (δηλαδή μόλις η λήψη ολοκληρωθεί), το Arduino να κινήσει το μοτέρ μόνο μια φορά και μόνο για τη γωνία (άρα την απόσταση επί της ράβδου) που έχει ορισθεί.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με τη ράβδο αυτοματοποιημένης κύλησης μπορούμε να φωτογραφίζουμε  κινούμενοι οριζόντια, κατακόρυφα, λοξά, προσεγγίζοντας προς το θέμα απομακρυνόμενοι από το θέμα, αρκεί να υπάρχει κάποιο αντικείμενο μπροστά στο κάδρο για να φαίνεται η μεταβολή. Πρέπει βέβαια να υπολογίσουμε τους χρόνους λήψης, τις συνολικές εικόνες που θα λάβουμε, το βήμα κύλισης πάνω στη ράβδο.
Σημειώνουμε ότι κάθε 25 καρέ που λαμβάνουμε θα αποτελέσουν βίντεο διάρκειας ενός δευτερολέπτου. Έτσι αν θέλουμε βίντεο συνολικής διάρκειας 10 δευτερολέπτων με κάποιο θέμα, πρέπει να λάβουμε 250 φωτογραφίες. Αν θέλουμε συνολική κύλιση επί της ράβδου 2,5 μέτρα, θα ορίσουμε τη γωνία περιστροφής του μοτέρ έτσι ώστε η κύλιση στη ράβδο να είναι 1 εκατοστό σε κάθε λήψη.

Καλές λήψεις.
Νίκος Τρεμούλης


Για την επεξεργασία,  θα βρείτε χρήσιμο αυτό τον οδηγό LR TIMELAPSE.

2 σχόλια:

Philippos είπε...

Νίκο καλησπέρα,
Αν και καθυστερημένος κατά 6 μήνες, θα ήθελα να σου πω ένα μπράβο για την κατασκευή σου και να σου ζητήσω - αν είναι - εύκολο να φτιάξεις ένα πιο λεπτομερές tutorial για την κατασκευή του Controller.

Σ'ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Philippos.

NickTrem είπε...

Εγώ να δεις καθυστέρηση! Το μηχανικό κομμάτι δε με δυσκόλεψε. Κυκλοφορούν φθηνά μικρά στεπερ μοτορ με ενσωματωμένο μειωτήρα και αρκετή δύναμη. Με δυσκόλεψε ο κώδικας που τον εξέλισσα συνεχώς. Δυστυχώς το λάπτοπ που δούλευα τον κώδικα έκανε φτερά, οπότε πρέπει να ξαναγράψω από την αρχή