Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ για ΑΣΤΡΟΪΧΝΗ και ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΟΛΗΨΙΑ STARTRAILS TIMELAPSE WORKSHOP



STARTRAILS TIMELAPSE WORKSHOP
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΣΤΡΟΪΧΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΟΛΗΨΙΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΤΡΙΠΟΔΑ για σταθερότητα, για χρήση slider θέλουμε δύο τρίποδα
ΚΕΦΑΛΗ για να καδράρουμε όπως θέλουμε
SLIDER, ΜΟΤΕΡ, ARDUINO για λήψεις με pan, tilt, slide είτε συνδυασμούς
ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΡΤΑ ΜΝΗΜΗΣ για να μην έχουμε κενά ανάμεσα στις λήψεις (γρήγορο buffering)
ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ / POWER TANK πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι άπαξ και αρχίσουν οι λήψεις, δε θα χρειαστεί να ξαναπειράξουμε τη μηχανή είτε γιατί τέλειωσε η μπαταρία, είτε γιατί γέμισε η κάρτα ή οτιδήποτε άλλο. 
Μια λύση είναι το battery pack της κάθε εταιρείας που χωράει 2 μπαταρίες και συνήθως βγάζει μια ολόκληρη νύχτα, η καλύτερη λύση είναι το DSLR Body, ένα ειδικό τροφοδοτικό, που αντικαθιστά τη μπαταρία της μηχανής και τροφοδοτεί απεριόριστα αρκεί να έχετε 12 βολτ ή ρεύμα 220 βολτ.

ΙΝΤΕΡΒΑΛΟΜΕΤΡΟ αυτό κάνει τις πολλαπλές λήψεις με διαλείμματα, σύμφωνα με κάποιο χρονοδιάγραμμα που κάθε φορά του ορίζουμε. Ειδικά για μηχανές CANON υπάρχει ένα FIRMWARE ονόματι MAGIC LATERN που μεταξύ πολλών άλλων ευκολιών περιέχει ιντερβαλόμετρο!
DSLR ή mirrorless μηχανή. Ελέγχουμε σε σκοτεινό ουρανό ποια είναι η ανώτατη ευαισθησία (ISO) στην οποία ο θόρυβος είναι υποφερτός. Βλέπω στην αγορά και αρκετές κόμπακτ μηχανές με δυνατότητα time lapse.


ΕΥΡΥΓΩΝΙΟΙ ΦΑΚΟΙ είναι γνωστό ότι η φωτογράφηση άστρων με σταθερό τρίποδο θα αναγκάσει τα άστρα να χαράξουν ίχνη στο κάδρο μας. Ωστόσο ενώ ένας 50άρης φακός θα δείξει ίχνη από το πρώτο δευτερόλεπτο, ένας ευρυγώνιος φακός θα δείξει αμελητέο ίχνος ακόμη και στα 30 δευτερόλεπτα! 
Συγκεκριμένα όσο πιο ευρυγώνιος είναι ο φακός τόσο πιο πολλά δευτερόλεπτα έκθεσης χρειάζεται για να δείξει ίχνη. Επίσης όσο πιο κοντά στον πολικό είναι τα άστρα που φωτογραφίζουμε, τόσο πιο αργά κινούνται. Αντίθετα τα άστρα κοντά στον ουράνιο ισημερινό διαγράφουν μεγαλύτερα τόξα πιο γρήγορα. Επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι προτιμάμε ένα γρήγορο φακό f 2,8 από έναν πιο αργό πχ. f 5,6 γιατί θα γράψει πιο πολλά άστρα, αλλά βέβαια θα κοστίζει πιο ακριβά. Πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψη ότι άλλοι ευρυγώνιοι παραμορφώνουν τις άκρες του κάδρου, άλλοι όχι.



DEW HEATER αποτρέπει τη δημιουργία υγρασίας πάνω στο φακό, χωρίς αυτό οι βραδυνές λήψεις με μεγάλη υγρασία θα έχουν άλω. 

ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ αν θέλετε πολύωρες λήψεις, θα σας θυμήσει να γυρίσετε στη μηχανή σας όταν οι λήψεις τελειώσουν!


ΛΗΨΗ
ΚΑΔΡΑΡΙΣΜΑ προσπαθούμε να μην αντιγράφουμε το καδράρισμα άλλων. Σκεφτείτε αν θέλετε τον πολικό πάνω δεξιά ή αριστερά στο κάδρο σας, βρείτε ένα επίγειο θέμα π.χ. ένα δένδρο, ένα εκκλησάκι, σκεφτείτε αν θέλετε το γαλαξία, αν θα τραβήξετε στον ισημερινό, πειραματιστείτε.

ΕΣΤΙΑΣΗ το α και το ωμέγα! Έχουμε πάμπολες νύχτες που βαρεθήκαμε να εστιάσουμε με ακρίβεια, και τα άστρα είναι λαχταριστά ντόνατς. Η εστίαση γίνεται οπωσδήποτε χειροκίνητα και ακολουθούμε 3 βήματα. Στην οθονίτσα της μηχανής εντοπίζουμε ένα λαμπρό αστέρι και εστιάσουμε με live view και ΖΟΟΜ 10Χ. Μετά διαλέγουμε ένα πιο αμυδρό αστέρι και εστιάζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, μετά ένα ακόμη πιο αμυδρό αστέρι. Αν πηδήξετε τα 2 τελευταία βήματα, πιθανόν τα αμυδρά αστέρια σας θα είναι λουκουμάδες. Αν έχετε μηχανή με πλήρη έλεγχο από λάπτοπ είτε από τάμπλετ ακόμη ευκολότερο. Ακολουθάτε τα ίδια 3 βήματα.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΗΨΗΣ αυτό επιτυγχάνεται θέτοντας την υψηλότερη αποδεκτή ευαισθησία (ISO) και διαλέγοντας την αργότερη επιθυμητή ταχύτητα κλείστρου. Από ένα σκοτεινό ουρανό ο μόνος περιορισμός είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο (S/N ratio) της μηχανής μας. Χονδρικά οι φθηνές dslr τραβάνε έως και 1200 ISO, οι λίγο ακριβότερες έως 3200 ISO και οι τελευταία λέξη της  τεχνολογίας έως 12.000 ISO; Μέσα από μια πόλη προφανώς ο περιορισμός είναι η φωτορύπανση. Δηλαδή σε πολύ χαμηλό ISO και με γρήγορη λήψη 3 δευτερολέπτων το κάδρο γίνεται κάτασπρο (καίγεται).

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΛΗΘΟΥΣ ΛΗΨΕΩΝ α) ΜΗΚΟΣ ΤΟΞΟΥ ΣΕ ΑΣΤΡΟΪΧΝΗ β) ΜΗΚΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ



λήψεις
κλείστρο
απαιτούμενος χρόνος
τόξα
βίντεο
120
20
2400 sec = 40 min
10ο
4,8 sec (= 120f/25fp)
120
30
3600 sec  = 60 min
15ο
4,8 sec (= 120f/25fp)
240
20
4800 sec = 80 min
20ο
9,6 sec (= 240f/25fp)
240
30
7200 sec = 120 min
30ο
9,6 sec (= 240f/25fp)



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΝΤΕΡΒΑΛΟΜΕΤΡΟΥ

Delay = πόσο χρόνο μετά το πάτημα του κουμπιού «έναρξη» θα παίξει το πρόγραμμα. Πχ delay 0 σημαίνει αμέσως, delay 60 sec θα αρχίσει να τραβάει λήψεις μετά από 60 δευτερόλεπτα ξέρω γω για να προλάβω να βγω από το κάδρο, delay 60 min θα αρχίσει μετά από μια ώρα ίσως γιατί περιμένω να ανατείλει ο Ωρίωνας.
Long = ταχύτητα κλείστρου σε δευτερόλεπτα, πόσα δευτερόλεπτα το κλείστρο θα μένει ανοιχτό σε κάθε λήψη.
Int = πόσα δευτερόλεπτα μετά τη λήξη μιας λήψης θα αρχίζει η επόμενη. Πρόκειται για νεκρό χρόνο. Για αστροίχνη θέτω 1 δευτερόλεπτο, ίσα να φορτώσει η κάρτα μνήμης. Αν βάλω μεγαλύτερο νεκρό χρόνο, τα αστροίχνη θα παρουσιάζουν κενά. Βέβαια για φωτογραφία ημέρας αν έχω ανθρώπους που κινούνται στο κάδρο, θέτω νεκρό χρόνο 2 έως 5 δευτερόλεπτα για να φαίνονται σε μερικά διαδοχικά κάδρα- μην εμφανίζονται και εξαφανίζονται σα φαντάσματα. Για σύννεφα βάζουμε ακόμη μεγαλύτερο νεκρό χρόνο 10 έως 30 δευτερόλεπτα. Για λουλούδια που ανοίγουν τα πέταλά τους μπορεί να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερος νεκρός χρόνος 2 λεπτά. Αυτό ερμηνεύεται και αλλιώς: μία λήψη ανά 2 λεπτά.
N = πλήθος λήψεων. Συμβουλευτείτε τον πίνακα για να αποφασίσετε το πλήθος και τη διάρκεια των λήψεων, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Sound on = θα ηχούν μπιπ στη διάρκεια των λήψεων, sound off = δε θα ηχούν τα μπίπ
CAMERA SETTINGS
Χειροκίνητη εστίαση, χειροκίνητη ισσοροπία λευκού, bulb, ανοιχτό διάφραγμα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙΟΥ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ένας διαβάτης με κόκκινο φακό γεμίζει πολύ ωραία το κάδρο, μερικές φορές είναι επιτυχημένο να φωτίσουμε με λευκό φως κάποια δέντρα ή κτίρια.
ΠΙΘΑΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ / ΚΑΡΤΑΣ ΜΝΗΜΗΣ
Δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Τα περισότερα τριπόδια απαιτούν ξεβίδωμα κάμερας γιατί η μπαταρία μπαίνει από κάτω. Άντε να καδράρεις μετά, να εστιάσεις, ούτε να το σκέφτομαι.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
STARTRAILS.EXE
STARSTAX
Αυτά και τα δύο είναι δωρεάν. Κατεβάστε τα και δοκιμάστε.
LR TIMELAPSE + LIGHTROOM οδηγός εδώ
καλές λήψεις!
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: