Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΗΠΑ

Κάποιοι φίλοι ρωτούν οδηγίες και συμβουλές για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Ό,τι θυμήθηκα, το καταγράφω εδώ:

ΤΗΛΕΦΩΝΑ-ΔΙΚΤΥΑ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Πουθενά στην ύπαιθρο δεν υπάρχει σήμα. Σήμα έχετε μόνο στις πόλεις (υπάρχουν σημεία στο Λ.Α που δεν πιάνει η τάδε εταιρεία γιατί πιάνει η άλλη!) Στα ξενοδοχεία, μοτέλ και κάμπινγκ μπορεί να μην έχετε σήμα, αλλά θα έχετε wi-fi. Φορτώστε τους χάρτες εκτός σύνδεσης όπου έχετε ίντερνετ.  Εξοικειωθείτε με δυο προγράμματα πλοήγησης google maps και Here. Αποκλείεται να πετύχετε τηλεφωνική συνεννόηση ή δικτυακή πλοήγηση καθώς οδηγείτε εκτός πόλεων. Ελέγξτε την κάλυψη των εταιρειών τηλεφωνίας στις περιοχές που θα κινηθείτε και αν μπορείτε πάρτε κάρτες από 2 εταιρείες. verizon, tmobile, AT&T, US cellular.

Προσωπική ασφάλεια
Μέσα στις πόλεις υπάρχουν γκέτο, επικίνδυνα μέρη με ταραξίες και παρανομία. Μην βραδιάσετε μακριά από το ξενοδοχείο σας, ή μακριά από τουριστικά μέρη με πολύ κόσμο, ειδικά αν είστε μόνος ή σε μικρή ομάδα. Στην ύπαιθρο και στα κάμπινγκ νιώσαμε πολύ ασφαλείς, οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλικοί. Μέσα στις μεγαλουπόλεις τρομάξαμε λίγο, χάσαμε ένα κινητό και ένα πορτοφόλι (σαν το μετρό της Αθήνας, ένα πράγμα).

Φαγητό
Εμείς μαγειρεύαμε μέσα στα κάμπερ και ψωνίζαμε wallmart. Έξω δε σερβίρει κανείς μετά τις 21:00 (ούτε γκουρμέ, ούτε πίτσα, ούτε εστιατόριο). Όταν ξενυχτάγαμε τρώγαμε junk food στα 24ωρα φαστφούντ. Επίσης: ανοιχτό μπουκάλι μπύρας (ακόμη και άδειο) μέσα στο αυτοκίνητο = βαρύ πρόστιμο.

Οδήγηση.
Μην μείνετε από βενζίνη στην ύπαιθρο. Φροντίστε το δρομολόγιό σας ώστε να γεμίζετε έγκαιρα. Οδηγώντας μέσα στις πόλεις άλλα και στην ύπαιθρο αισθανθήκαμε πολύ ασφαλείς. Όλοι οδηγούν φυσιολογικά, δεν είδαμε επιθετική οδήγηση. Επίσης παντού υπάρχουν drone για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και ranger. Στην ύπαιθρο μόλις βραδιάσει τα ζώα θα έρχονται, επίτηδες λες, επάνω σας!

CAMPER. Δε φρενάρει σαν το αμάξι σας, δε στρίβει  σαν το αμάξι σας, δεν παρκάρει σαν το αμάξι σας. Παρακολουθείστε προσεκτικά τα βίντεο για την οδήγηση και τη φροντίδα του camper και ρωτήστε τον πάροχο όποιες λεπτομέρειες θέλετε. Οδηγείστε το με την ίδια προσοχή που οδηγήσατε πρώτη φορά το ολοκαίνουριο αμάξι σας. Ακόμη και όταν του «πάρετε τον αέρα» οδηγείστε προσεκτικά. Δείτε αυτό το βίντεο.

ESTA Οπωσδήποτε συμπληρώστε ηλεκτρονικά την ESTA τουλάχιστο 2 μήνες πριν το ταξίδι σας. Διαρκεί για 2 χρόνια. Προσοχή μπείτε από την επίσημη κυβερνητική σελίδα και πληρώστε 14 ευρώ. Αν κατά λάθος μπείτε από άλλη σελίδα θα βρεθείτε να πληρώνετε πολύ περισσότερα χρήματα. https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Εθνικά Πάρκα. Αν επισκεφθείτε περισσότερα από 3 εθνικά πάρκα αξίζει να προμηθευτείτε εύκολα την κάρτα ετήσιας εισόδου  America the beautiful annual pass. Με 80 δολάρια μπαίνει ένα αυτοκίνητο με όλους τους επιβάτες του σε όλα τα εθνικά πάρκα δωρεάν για ένα χρόνο! Ορισμένα πάρκα τα διαχειρίζονται ιδιώτες (Meteor Crater, AZ) είτε Ινδιάνοι (Antelope Canyon, AZ) και δεν καλύπτονται από αυτή την κάρτα.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:  παρακολουθούμε τις πτήσεις για τις πόλεις και τις ημερομηνίες που μας ενδιαφέρουν 18 μήνες πριν.  Κλείνουμε 8 μήνες πριν, για να πετύχουμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια. Για τις δυτικές ΗΠΑ φθηνότερες πτήσεις  θα βρείτε προς Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες. Ψάχνουμε κυρίως στη σελίδα skyscanner.net (όχι skyscanner.gr). Για ασφάλεια βέβαια τελικά μέσα από τη σελίδα skyscanner.net επιλέγουμε ελληνικά πρακτορεία (κι ας είναι λίγο ακριβότερα) για να μπορούμε να συνεννοηθούμε σε περίπτωση αλλαγής.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Ψάχνουμε κυρίως στη σελίδα skyscanner.net επίσης rentacarcarrental και τα όμοια. Μπορείτε να κλείσετε σε απίστευτα χαμηλές τιμές ειδικά αν κλείσετε πολλούς μήνες πριν το ταξίδι σας. Ειδικά για κάμπερ λάβετε υπόψη ότι οι χαμηλότερες τιμές είναι από Σεπτέμβριο έως Μάρτιο, οι τιμές ανεβαίνουν Απρίλιο – Μάιο και απογειώνονται Ιούνιο – Αύγουστο. Υπάρχουν δύο αυστραλέζικες ! σελίδες (campertravelusa.com και motorhomerepublic.com) που νοικιάζουν κάμπερ στις ΗΠΑ και οι τιμές τους είναι κατά πολύ φθηνότερες από τους ίδιους τους Αμερικανούς παρόχους! Εμείς κλείσαμε για Αύγουστο από τον προηγούμενο Οκτώβριο και πληρώσαμε 2.880 € ενώ το ίδιο κάμπερ για τις ίδιες μέρες νοικιαζότανε 5.500 € στις αρχές Αυγούστου.

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ έχουμε 5 επιλογές
1. Κανονικά ξενοδοχεία από 100 € ανά άτομο ανά διανυκτέρευση, με τη δυσκολία ότι δεν υπάρχουν πολλά κοντά στα φυσιολατρικά αξιοθέατα (GRAND CANYON , YELLOWSTONE), είναι ακριβά και είναι κλεισμένα 6 μήνες πριν!
2. AirBnB δοκιμασμένη λύση, μεσαίου κόστους, συνήθως καθαρά σπίτια και φιλόξενοι άνθρωποι. Δυστυχώς δεν έχει πολλά διαθέσιμα επάνω στη φυσιολατρική διαδρομή.
3. Μοτέλ από 25 έως 40 € ανά άτομο ανά διανυκτέρευση υπάρχουν παντού, είναι κάπως υποβαθμισμένα, θα βρείτε ακόμη και την τελευταία στιγμή εκτός αν ταξιδεύετε με τεράστια ομάδα.
4. Σκηνή σε camping ή σε campground. Υπολογίστε 20 € για κάθε σκηνή συν 5 € ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Camping και campground υπάρχουν περισσότερα από όσα φαντάζεστε τόσο μέσα στις μεγάλες πόλεις! όσο και επάνω στη φυσιολατρική διαδρομή!
5. Campervancaravanmotorhome αυτοκινούμενα ή όπως λέγονται σε κάθε χώρα. Με αυτή τη λύση εξασφαλίζουμε διακίνηση και διαμονή. Σκεφθείτε προσεχτικά πόσοι χωράνε σε κάθε κάμπερ (υπαρχουν 2άρια, 4άρια, 6άρια μέχρι 9άρια), πόσες μέρες αντέχετε τους φίλους σας σε τόσο στενό χώρο, αν σας βολεύει η τουαλέτα και η ντουζιέρα, αν σας χωράνε τα κρεβάτια, πόσο νερό και πόσα λήμματα χωράνε οι δεξαμενές. Εμείς πήραμε κάμπερ και το ευχαριστηθήκαμε! Προφανώς θα παρκάρετε κάθε βράδυ σε κάποιο campground άλλοτε οργανωμένο με όλες τις ευκολίες (πεντακάθαρες ντουζιέρες, τουαλέτες, πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια, παροχή ρεύματος, παροχή πόσιμου νερού, αποχέτευση λημμάτων) και άλλοτε λιγότερο οργανωμένο – προσέξτε τις παροχές όταν κάνετε κράτηση.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Δεν τσιγκουνευόμαστε τις ασφάλειες. Δε θέλουμε να συμβεί το παραμικρό και να πληρώνουμε χρυσάφι.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ: Ταξιδιωτική ασφάλεια, προτείνουμε αυτές: είναι ευρωπαϊκές, φθηνές και αξιόπιστες (πληρώνουν!) πάρτε όλες τις επιλογές. Αν ασφαλιστείτε ανά δύο ταξιδιώτες έχετε έκπτωση!  www.worldnomads.com , www.worldwideinsure.com.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: επιλέγουμε από τον ενοικιαστή του αυτοκινήτου όλες τις ασφάλειες που χρειαζόμαστε. Επειδή υπάρχουν κίνδυνοι που δεν καλύπτονται σε αυτά τα συμβόλαια και επειδή υπάρχουν απαλλαγές (π.χ. τα 1000 ευρώ τα πληρώνει ο οδηγός και τα υπόλοιπα η ασφάλεια), αγοράζουμε εξτρά ασφάλεια γιατί καλύπτουμε τις απαλλαγές της αρχικής ασφάλειας και προσθέτουμε ό,τι χρειαζόμαστε (π.χ. οδική βοήθεια, θραύση κρυστάλλων).
www.worldwideinsure.com.
ΕΙΔΙΚΑ για CAMPER: ασφαλιστείτε με όλες τις δυνατές ασφάλειες λάστιχο, θραύση κρυστάλλων, κλαδιά δένδρων.
ΚΑΡΤΕΣ είναι εξαιρετικά χρήσιμο να ασφαλίσετε στην τράπεζά σας τις κάρτες που θα έχετε μαζί σας με μικρό κόστος 20-30 €. Κάποιες τράπεζες μπορούν να σας αποστείλουν νέες κάρτες στο σημείο που βρίσκεστε αν σας κλέψουν! Επίσης είναι πολύ χρήσιμο να αποκτήσετε τη revolut.
ΣΠΙΤΙ είναι κρίμα εσείς να ταξιδεύετε και πίσω στο σπίτι οι κίνδυνοι να αλωνίζουν. Με ασφάλειες σπιτιού από 50 – 100 € ετησίως, μπορείτε να ασφαλιστείτε από πυρκαγιά, πλημύρα, ζημιές σε τρίτους στην πολυκατοικία, κλοπή περιεχομένου κ.τ.ό).

Εικόνες και κείμενο από το δικό μας οδοιπορικό εδώ 
http://tiemathasimera.blogspot.gr/2017/09/west-usa-round-trip.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: