Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Περιήγηση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Πειραιά

Την Κυριακή 4/11/2018 περιηγηθήκαμε μια γειτονιά του Πειραιά, για να εντοπίσουμε και να παρατηρήσουμε τα τελευταία αθέατα αρχαιολογικά αξιοθέατα που μένουν κρυμμένα σε κοινή θέα και συνήθως τα προσπερνάς στις καθημερινές διαδρομές!

Ένας εξαιρετικός  άνθρωπος, με εκπληκτικό χάρισμα στην επικοινωνία της επιστήμης,  μηχανολόγος, φωτογράφος, αρχαιολόγος, μας καθοδηγούσε και εξηγούσε το καθετί.





Ξεκινήσαμε από τη γωνία Πύλης και Ευριπίδου και θαυμάσαμε τις Αστικές Πύλες.


Στη γωνία Διστόμου και Καραΐσκου εντοπίσαμε το τμήμα που ένωνε τα Μακρά Τείχη με τον Πειραιά.




Στη διασταύρωση Διστόμου και Γρ.Λαμπράκη επισκεφθήκαμε το λατομείο.









Στη Διστόμου και Ζέας παρατηρήσαμε ένα εκτενές σύστημα δεξαμενών και φρεατίων, που είναι επισκέψιμα στην πυλωτή πολυκατοικίας.





Κάτω από την πλατεία  του Δημοτικού Θεάτρου είδαμε λίγα από τα ερείπια μιας τεράστιας κατοικίας.









Τέλος επισκεφθήκαμε το Πάνθεον και τις Ρωμαϊκές Κατοικίες.

Εδώ γράφει πόσο κοστίζει ο πατσάς.


Ήταν πολύ ενδιαφέρον να περπατάς μια διαδρομή και να μαθαίνεις ότι η ρυμοτομία σχεδιάστηκε από τον Ιππόδαμο, να διαπιστώνεις τις αλλαγές που έχουν επιβάλει οι επόμενοι κάτοικοι, να συζητάς για το πλάτος του δρόμου, για τη στρατηγική σημασία της κάθε θέσης,  για τον τρόπο που αποθήκευαν πόσιμο νερό. Ήταν ένα διαφωτιστικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.


Υπάρχουν πολλές ακόμη διαδρομές και πολλά αθέατα ευρήματα που καθημερινά περνάμε μπροστά τους. Ο Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οδηγός μας! έχει εκδώσει αυτό το βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και όλα τα σχετικά.

Καλές διαδρομές και καλή ανάγνωση.

2 σχόλια:

aldevega είπε...

Υπέροχη ξενάγηση!!!

Βασίλης Ψαγμένος είπε...

Πώς μπορώ να αποκτήσω το βιβλίο;