Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Ολική έκλειψη ηλίου 2019 Χιλή

H έκλειψη είναι μια περιπέτεια μόνη της! Θα τη δεις; Δε θα τη δεις; Θα συννεφιάσει; Θα βρέξει; Θα προλάβεις να τη φωτογραφίσεις; Διαρκεί μόνο δύο λεπτά και κάτι. Θα προλάβεις να την απολαύσεις;
 Πριν ξεκινήσεις το σχεδιασμό της εκδρομής, συγκρίνεις τα δεδομένα καιρού των τελευταίων 10+ ετών για όλα τα σημεία που περνάει η σκιά της Σελήνης. Διαλέγεις ένα που σου δίνει μεγάλη διάρκεια έκλειψης και μικρή πιθανότητα νεφοκάλυψης. Έπειτα καταστρώνεις σχέδιο Β και σχέδιο Γ αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Τις μέρες πριν την έκλειψη παρακολουθείς καθημερινά τα προγνωστικά του καιρού και το ποσοστό επιτυχίας τους. Έτσι το πρωί της μέρας της έκλειψης είσαι σίγουρος (;) πιο σχέδιο θα ακολουθήσεις. Εμείς βέβαια έχουμε σίγουρη την έκλειψη αφού τη διοργανώνει ο αρχηγός της φυλής που μικρός είχε πέσει στη χύτρα με τον τυχερό ζωμό!




Σύμφωνα με το σχέδιο Α που είναι και το πιο βολικό, βλέπουμε την έκλειψη πάνω στον άξονα του Παναμέρικαν έξω από το χωριό Higuera. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές. Ετοιμάζουμε φίλτρα, στήνουμε τρίποδα, κάνουμε ρυθμίσεις. Συζητάνε μεταξύ μας και με ντόπιους τις λεπτομέρειες της έκλειψης. Η έκλειψη μαγευτική. Η ολικότητα αρχίζει καθώς ο ήλιος γέρνει στη Δύση και αμέσως μετά αρχίζει το σούρουπο. Στη διάρκεια της ολικότητας νυχτώνει ολοκληρωτικά. Ακόμη και όταν η σκιά της Σελήνης απομακρύνεται από το σημείο που είμαστε, πίσω της μένουν τα χρώματα του σούρουπου. Ε λοιπόν είναι πολύ διαφορετική μια έκλειψη χαμηλά στον ορίζοντα, στο δειλινό. Πίνουμε τα ειδικά κρασιά που  προμηθευτήκαμε χθες στην κοιλάδα Elgui. Οι πανηγυρισμοί πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα γιατί έχουμε 5 ώρες οδήγηση μέσα στη νύχτα για να πλησιάσουμε τον επόμενο στόχο μας: το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο VLT.

Υγ. Ο πυρετός για την έλλειψη είναι μεγάλος. Μόνο στην περιοχή της Λα Σερένα αναμένουν 80.000 επισκέπτες! Έχουν συνεχώς τηλεοπτικά σόου, ενημέρωση στις πλατείες. Έχουν εκχερσώσει και ισοπεδώσει ερήμους δημόσιος χώρους αλλά και ιδιωτικά χωράφια ανάμεσα στα αμπέλια. Η κίνηση στους δρόμους από το πρωί είναι αυξημένη. Φτάνουμε έξω από το χωριό που θα παρατηρήσουμε την έκλειψη και παρκάρουμε στο χέρσο έδαφος δίπλα στην Εθνική οδό. Το χωριό La Higuera είναι απροσπέλαστο. Εκατοντάδες αμάξια, χιλιάδες κόσμου. Εδώ που σταθήκαμε έχουμε ησυχία και λίγους γείτονες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: