Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Ημέρα ξεναγού και 11ο κυνήγι θησαυρού Θησείο-Ασύρματος-Πετράλωνα

 Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού (εορτάζεται 21 Φεβρουαρίου) οργανώνει με την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού το 11ο Κυνήγι Θησαυρού, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.



Παρά την απειλή βροχής πολύς κόσμος έδωσε το "παρών" και μάλιστα πολλές οικογένειες με παιδιά. 

Πραγματοποιήσαμε μια υπέροχη βόλτα από το Θησείο στον Ασύρματο, στα Πετράλωνα και πίσω με εννιά στάσεις στις οποίες μάθαμε από τους ξεναγούς τα πιο παράξενα.

Γνωρίζατε ότι 

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ένα από τα πρώτα (1842) ιδρύματα στο νεοσύστατο κράτος και ήταν απαραίτητο για να υπηρετεί τη ναυσιπλοϊα, την πολιτική ώρα και βέβαια την αστρονομία. Προηγούνται το Κεντρικόν Σχολείον (1830) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1837).





Στο βράχο κάτω από το Αστεροσκοπείο υπήρχε στην αρχαιότητα τσουλήθρα "οκυτοκιας";

Για να την δείτε πρέπει να επισκεφθείτε αυτό το ναό και με την ευκαιρία να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες του.










Γνωρίζετε ποιος ήρωας της επανάστασης απηύθυνε θερμή προτροπή ενότητας στη μαθητιώσα νεολαία από το βράχο της Πνύκας. Γνωρίζετε ότι στον κάθετο βράχο δίπλα στην Πνύκα αφιερώνονταν αναθήματα στο Δια "κραταιό";




Γνωρίζετε ότι σε αυτή την περιοχή, Δήμος Μελίτης, κατοικούσε η αφρόκρεμα της Αθήνας: Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής, Επίκουρος κ.α;





Γνωρίζετε ότι αυτή, η Κοίλη οδός ήταν αμαξιτή, συνέδεε Αθήνα και Πειραιά, ήταν φραγμένη με τα "Μακρά Τείχη"  έφερνε μέσα στην Αθήνα όλα τα εμπορεύματα και τα μηνύματα από το λιμάνι, ενώ στις πιο φαρδιές άκρες της υπήρχαν χαμόσπιτα που οι ένοικοι τους έθαβαν τους νεκρούς τους στα ριζά του τείχους. Διακρίνονται οι αυλακιές από τις άμαξες και το αυλάκι για τα όμβρια.





Σε όλη τη διαδρομή κυριαρχούν τα πεύκα και τα ξυλοκέρατα (χαρουπιές). Ο σπόρος του χαρουπιού χρησιμοποιείτο ως μονάδα βάρους για πολύτιμα υλικά, μάλιστα πέντε σπόρια ζυγίζουν 1 γραμμάριο. Με αυτούς τους σπόρους ζύγιζαν αρώματα και χρυσάφι, σας θυμίζει κάτι η φράση "είκοσι τεσσάρων κερατίων";





Στο ύψωμα εκεί που η Κοίλη οδός συναντά τη σύγχρονη περιφερειακή Φιλοπάππου υπήρχε η κεραία του ασύρματου που μετέδιδε σήματα Μορς για τις ανάγκες τις ναυσιπλοΐας! Όλη η περιοχή λέγεται"Ασυρμάτου" και μετά τη μικρασιατική καταστροφή φιλοξένησε 800 οικογένειες προσφύγων που κατασκεύασαν παράγκες από πέτρες και τσίγκους. Σε αυτή την περιοχή γυρίζεται η ταινία "Συνοικία το όνειρο" του Αλέκου Αλεξανδράκη. Το τραγούδι "βρέχει στη φτωχογειτονιά" (Λειβαδίτης, Θεοδωράκης) γράφτηκε για αυτή την ταινία που στην εποχή της (1961) λογοκρίθηκε.
















Αργότερα η κυβέρνηση έχτισε πέτρινα σπίτια στα "αλώνια" για αυτούς τους πρόσφυγες στα σημερινά Πετράλωνα. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει για αυτή την πολυκατοικία που αντί να απλωθεί καθ'ύψος, απλώνεται κατά μήκος, έχει κυρτό σχήμα που σημαίνει ότι η μια πλευρά (της εισόδου) είναι σε δημόσια θέα (δεν μπορείς να κρυφτείς) ενώ η άλλη είναι ιδιωτική (πραγματικά δε μπορεί να σε δει κανείς) επίσης αφήνει κενό ένα όροφο για να μην κρύβει τη θέα στους περιπατητές.















Οι ξεναγοί και φέτος μας εντυπωσίασαν με το μεράκι τους. Άντε και του χρόνου!










Δεν υπάρχουν σχόλια: