Είναι κρίμα να περάσει το καλοκαίρι χωρίς να σηκώσουμε μια στιγμή τα μάτια στα αστέρια, είτε από μια σκοτεινή παραλία, είτε από το χωριό στο βουνό, είτε από την πόλη...
Τίτλος:
NIGHTWATCH - ένας πρακτικός οδηγός για να δείτε το σύμπαν.
Συγγραφέας: Terence Dickinson
Μετάφραση: Σίμος Οικονομίδης
Έκδοση: 2008 Πλανητάριο Θεσσαλονίκης
192 σελίδες σε πολυτελή βιβλιοδεσία.
|
Γιατί αυτό?
Παγκοσμίως καθιερώθηκε ως το καλύτερο εισαγωγικό βιβλίο για τον ερασιτέχνη αστρονόμο. Ένας κατατοπιστικός οδηγός για τον εντελώς αρχάριο. Χρήσιμο εργαλείο για τον προχωρημένο. Απαραίτητος βοηθός στην ύπαιθρο κατά τη νυκτερινή παρατήρηση. Εξηγεί με γλαφυρό τρόπο τα βασικά θεωρητικά και πρακτικά θέματα της αστρονομίας. Με 160 εκπληκτικές φωτογραφίες, 20 διαγράμματα και 20 κατατοπιστικούς χάρτες με περισσότερα από 100 αντικείμενα παρατήρησης, 2 χάρτες της Σελήνης και 4 χάρτες του νοτίου ουρανού θα γίνει ο αχώριστος σύντροφός σας τόσο στο γραφείο, όσο και στο χώρο παρατήρησης. Μεταξύ άλλων περιέχει πίνακες για τους διάττοντες αστέρες, για τον εντοπισμό των πλανητών και για τις εκλείψεις μέχρι το 2018.
Είναι το πρώτο βιβλίο που σου προτείνουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο, αν τους ρωτήσεις «από πού να ξεκινήσω;» Εξηγεί τι είναι το σύμπαν, ποια κομμάτια του μπορούν να παρατηρηθούν και πώς μπορείς να τα εντοπίσεις.
Τα περιεχόμενα με μια ματιά:
Ανακαλύπτοντας το σύμπαν
Το σύμπαν σε 11 βήματα
Ουρανογραφία, μετρήσεις, αστερισμοί
Ο ουρανός την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και το Χειμώνα
Επιλέγοντας κιάλια και τηλεσκόπια
Γαλαξίες, σμήνη και νεφελώματα
20 αστρικοί χάρτες
Οι πλανήτες
Σελήνη και Ήλιος
Εκλείψεις
Κομήτες
Αστροφωτογράφιση
Αναλυτικά:
|
Ο γλαφυρός πρόλογος του καθηγητή αστροφυσικής του ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη είναι η πιο ταιριαστή εισαγωγή σε αυτό το εντυπωσιακό βιβλίο.
Ακολουθούν ο πρόλογος του συγγραφέα, το σημείωμα του μεταφραστή και η εισαγωγή του συγγραφέα.
Το πρώτο κεφάλαιο μας φέρνει σε επαφή με το εξαιρετικά μακρινό και το πολύ κοντινό, το πολύ ήσυχο και το εξαιρετικά βίαιο.
Το δεύτερο εξηγεί τη δομή του σύμπαντος από τη γειτονιά μας μέχρι τους πιο μακρινούς γαλαξίες και τη μεγάλη έκρηξη.
Το τρίτο δείχνει πώς κινείται ο ουρανός, πώς ξεχωρίζουμε τους αστερισμούς, πώς χρησιμοποιούμε τη Μεγάλη Άρκτο ως οδοδείκτη.
Το τέταρτο εξηγεί πώς εντοπίζουμε τους αστερισμούς κάθε εποχή, αναφέρεται στη φωτορύπανση και το ζωδιακό κύκλο.
Το πέμπτο έχει αναλυτικές, σύγχρονες πληροφορίες για τηλεσκόπια και κιάλια, πώς διαλέγουμε, τι να προσέξουμε, τι να αποφύγουμε. Έχει συγκρίσεις τηλεσκοπίων και τα κριτήρια επιλογής.
Το έκτο εξηγεί τι είναι τα κάθε είδους ουράνια αντικείμενα που έλκουν την προσοχή του παρατηρητή: από τα νεφελώματα και τα αστρικά σμήνη έως τους γαλαξίες. Ακολουθεί κατάλογος και 20 καθοδηγητικοί αστρικοί χάρτες με τις θέσεις πάνω από 100 ουράνιων θησαυρών ανάμεσα στους αστερισμούς.
Το έβδομο περιδιαβαίνει τους πλανήτες, κάνει αναφορές στην αρχαιότητα και εξηγεί πώς και πού τους παρατηρούμε σήμερα (πίνακας εντοπισμού μέχρι το 2018).
Το όγδοο παρουσιάζει το δορυφόρο μας, τη Σελήνη, τους εντυπωσιακούς κρατήρες, τα σημεία προσσελήνωσης και δυο χάρτες. Εξηγεί επίσης πώς παρατηρούμε με ασφάλεια τον ήλιο.
Το ένατο παρουσιάζει γλαφυρά τις περιπέτειες του συγγραφέα καθώς κυνηγούσε εκλείψεις και εξηγεί πως μπορούμε να παρατηρήσουμε και να φωτογραφήσουμε εκλείψεις ηλίου και σελήνης. Υπάρχει πίνακας των εκλείψεων ως το 2018.
Το δέκατο περιγράφει τη γλυκιά ανατριχίλα του να κυνηγάς και να εντοπίζεις κομήτες, εξηγεί τι είναι οι κομήτες, κάθε πότε και πώς παρατηρούμε κομήτες και διάττοντες αστέρες. Επίσης περιγράφει το Σέλας.
Το ενδέκατο αναφέρεται αναλυτικά σε όλα τα «κόλπα» φωτογράφισης ουρανού: σέλας, ηλιοβασίλεμα, Σελήνη, πλανήτες, αστρικά ίχνη, νεφελώματα κ.α..
Τέλος αναφέρονται οι πηγές, βιβλία για περαιτέρω μελέτη, πληροφορίες για ιστοσελίδες, συνέδρια, αστεροσκοπεία.
Το βιβλίο έχει εξαιρετικό ευρετήριο.
Καθαρούς ουρανούς
Νίκος Τρεμούλης
το βιβλίο μπορείτε να παραγγείλετε εδώ
Ειδικά για αστροφωτογράφηση πρέπει να συμβουλευτείτε αυτόν εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου