Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο Εβραιο-Αμερικάνος ψυχοθεραπευτής Irvin Yalom μας ταξιδεύει με γλαφυρό τρόπο στις σκέψεις των ψυχοθεραπευτών και των ασθενών τους και μας οδηγεί στην κάθαρση με τη μαγική του πένα.

Μια λαχταριστή περίληψη:

Ένας πρώην πρόεδρος της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρίας πειραματίζεται με μια ασθενή του, πέφτει σε σεξουαλικό ολίσθημα και καταδικάζεται. (Στην πραγματικότητα την έσωσε από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και από βέβαιο θάνατο και αυτή τελικά το ανταπέδωσε με ισόβια αφοσίωση.)

 O ψυχίατρος που καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο αναλαμβάνει έναν σύζυγο που δεν τολμά να αλλάξει πουκάμισο χωρίς την άδεια της συζύγου. Ξαφνικά μια μέρα χωρίζει –τον τύλιξε μια 20χρονη. Τι κάνει η σύζυγος; Καταστρέφει τα ρούχα του, τη δουλειά του, το κομπιούτερ του και περνάει το βράδυ μόνη στο κρεβάτι κλαίγοντας «που να βρίσκεσαι τώρα;» 

Η απατημένη σύζυγος που στο παρελθόν είχε  πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από ψυχίατρους αποφασίζει να καταστρέψει τον ψυχίατρο του συζύγου της αν και οι φίλες της αφιερώνουν πολλές σελίδες να την πείσουν ότι οποιαδήποτε εκδίκηση θα βλάψει την ίδια και περισσότερο την καριέρα της.

Ο ήρωας του έργου τον οποίο ο συγγραφέας σκιαγραφεί ως το τελειότερο είδος ψυχιάτρου, αλλά ως αρσενικό γράφει μηδέν, σε μια βιβλιοπαρουσίαση πολιορκείται από μια κουκλάρα πρώην θεραπευόμενή του. Πολλές σελίδες αφιερώνονται και πολλά επιχειρήματα αναλύονται για το που θα περάσει το βράδυ του ο γιατρός.

Ο ψυχίατρος ζητάει συμβουλές από τον επόπτη του και γράφονται υπέροχες σελίδες μετεωρισμού ανάμεσα στην εποπτεία και την ψυχοθεραπεία. Ήδη τίθεται το στοίχημα: ποιος θα αποδειχθεί πιο ακέραιος; ο επόπτης ή ο μαθητής;

Ένας ογκόλιθος της ψυχιατρικής κοινότητας αρχίζει ανορθόδοξες ερμηνείες και αναλύσεις. Καταδικάζεται για αντιπραγματισμό (αντάλλασε υπηρεσίες με ασθενείς)
Και οι ασθενείς του καλούνται πίσω στο Ινστιτούτο για «διορθωτική» ψυχοθεραπεία.

Ένας αθεράπευτος τζογαδόρος χάνει τα τελευταία του λεφτά, ρευστοποιεί κάποιες μετοχές και τον παρατάει η γυναίκα του. Ένας καλός φίλος και μια παράξενη ανακοίνωση του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου θα τον σώσουν.

Η βραχεία θεραπεία (που ουσιαστικά την  απεχθάνεται) και δυο παράξενοι ασθενείς βάζουν σε εξαιρετικούς μπελάδες τον ανερχόμενο πρόεδρο του Ινστιτούτου. Ο ένας θα του ξεζουμίσει τις οικονομίες του, ο άλλος (ο αθεράπευτος τζογαδόρος) θα ζητήσει την εξόντωση του Ινστιτούτου.


Μια εξαιρετικά επικίνδυνη γυναίκα, η απατημένη σύζυγος, με δεξιοτεχνικά κατασκευασμένα ψέματα και με  μανία εκδίκησης αποφασίζει να τυλίξει τον ήρωά μας στα θέλγητρά της και να του αφαιρέσει την άδεια. Αυτός χρησιμοποιεί τις δικές του «ανορθόδοξες» τεχνικές, ανοίγεται, είναι ειλικρινής κατατροπώνει όλα της τα ψέματα, όλες τις γαλιφιές της και τη βοηθάει πραγματικά εις βάθος να ξαναβρεί τον εαυτό της.

Ο ήρωας είναι τυχερός που έχει ένα φίλο ψυχίατρο,αντίπαλο κάθε «ορθόδοξης» μεθόδου, και συζητούν τα δύσκολα: είναι τρομακτικό να περιπλανιέσαι στους μαιάνδρους της σκέψης των ψυχιάτρων, με τα ορθόδοξα όρια να παλεύουν τους ανορθόδοξους πειραματισμούς και τις κοινωνικές επιταγές να αντιμάχονται τις συνειδητές και ασυνείδητες επιθυμίες και σκέψεις ψυχιάτρων και ασθενών.

citata που με εντυπωσίασαν:
"Πόσο εύκολο είναι να κάνεις μια διάγνωση την πρώτη φορά που βλέπεις ένα ασθενή και πόσο δυσκολότερο γίνεται όσο καλύτερα τον γνωρίζεις!"

"Αν θέλεις να εκτιμάς τον εαυτό σου, κάνε πράγματα από τα οποία να μπορείς να αντλείς αυτοεκτίμηση."

 "Υλιστές έδειξαν στο Δαλάι Λάμα φωτογραφίες ατόμων της ύλης και με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από αυτά τον ρώτησαν τη γνώμη του: «Έχετε φωτογραφίες των μορίων του χρόνου και της σταθερής αίσθησης του εαυτού;»

το βιβλίο αγόρασα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: