Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Κάκτοι, θερμές πηγές και Αστεροσκοπείο

Guatin 3300μ. υψόμετρο, "δάση" από κάκτους, Machuca 4100μ. λίμνη, πτηνά, βικούνες (έχουν το πιο ακριβό τρίχωμα στον κόσμο), στάση για σουβλάκια από λάμα 3000 sol, εμπανιάδας με κατσικίσιο τυρί 1500 sol. Αναζωογονηθήκαμε και συνεχίζουμε. El  Tatio 4320μ.  θερμοπίδακες, θερμή πισίνα, μπαίνουμε για μπάνιο, δυσκολευόμαστε να βγούμε. 35 βαθμοί μέσα στο νερό, 14 βαθμοί η ατμόσφαιρα. Το μπάνιο στην πισίνα αξίζει. Οι θερμοπίδακες είναι μικροί, αλλά οι πολυπληθέστεροι στο νότιο ημισφαίριο. Termas de Puritama.

Πολύ εντυπωσιακό τοπίο, γύρω μας παντού κώνοι ηφαιστείων. Όλοι μας στα πρώτα βήματα ζαλιζόμαστε λιγάκι, μόλις σταθεροποιήσουμε ρυθμό περπατήματος, η ζαλάδα εξαφανίζεται. 4-5 σκαρφαλώνουν παντού σαν τα κατσίκια και ο γιατρός τους φωνάζει!



 



Valle de la Luna. Λοιπόν, όποια πέτρα θεωρούν αξιοθέατο, έχουν τοποθετήσει φυλάκιο και πρέπει να πληρώσεις για την είσοδο. Εδώ στην κοιλάδα της Σελήνης που το εισιτήριο είναι πανάκριβο, δεν επιτρέπουν την είσοδο αυθημερόν. Πρέπει λέει να είχες κλείσει από πριν! Πάμε λοιπόν κι εμείς λίγο πιο δυτικά στην κοιλάδα του κογιότ και παρακολουθούμε την δύση ανάμεσα σε κόκκινα βράχια.

Παντού στην Χιλή, αλλά ιδιαίτερα στο Σαν Πέδρο εκμεταλλεύονται τουριστικά τους ξάστερους ουρανούς. Απλοί ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν τηλεσκόπια και αστεροσκοπεία τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις το βράδυ για 2 ώρες πληρώνοντας 50 ευρώ. Αυτό που επισκεφθήκαμε (observatorio Alarkapin) ήταν πράγματι σε πολύ σκοτεινή τοποθεσία, είχε ένα θολό με 16 αρι τηλεσκόπιο, άλλα δύο 10αρια στην αυλή και ένα διοπτρικό.
Παρατηρήσαμε όλους τους στόχους νότιου ουρανού που μας ενδιέφεραν, μείναμε με το στόμα ανοιχτό, αλλά δύο ώρες πέρασαν γρήγορα. Θέλαμε κι άλλο, παρότι εμείς κάθε βράδυ παρατηρούμε με δύο μικρά δικά μας τηλεσκόπια.
Επιστροφή για δείπνο και ύπνο. Αύριο έχει μια λίμνη με φλαμίνγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: